Bento

Smacznie, zdrowo i ładnie! Czego chcieć więcej?

Do przygotowania własnego Bento będzie nam potrzebna odrobina wysiłku i szczypta fantazji. Oczywiście również pomocne mogą okazać się składniki spożywcze.

WERONIKA RAWSKA

 

Szybkie życie studenckie nie wpływa dobrze na nasz organizm. Ciągły pośpiech i brak czasu na jedzenie sprawia, że sięgamy po jedna z najgorszych form żywieniowych – fast foody.

 

Inny typ studenta swoją dietę opiera na mrożonkach i słoikach od mamy. Jedyny problem z nimi to to, że tego nie zapakujesz i nie zabierzesz ze sobą na zajęcia.

Zupełnie odmienną politykę życia prowadzą Japończycy, którzy zwracają uwagę na to co jedzą. Dieta składa się głównie z ryżu, ryby oraz gotowanych warzyw. Przerwa na lunch w japońskich firmach trwa zwykle ok. 1h, więc jest to mało czasu na wyjście do restauracji. Swój problem rozwiązują poprzez przygotowanie w domach bento.

 

Czym więc jest Bento?

Bento lub obento to wywodzący się z kultury japońskiej zbilansowany posiłek serwowany w pudełku. Można go przygotować samodzielnie w domu lub zakupić już gotowy zestaw na mieście.

 

Zasady bento

Przy komponowaniu bento, należy zwrócić uwagę na proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami. Przyjmuje się, że w pojemniku powinny się znaleźć 4 porcje węglowodanów, 2 porcje białka, 1 porcja warzyw i 1 porcja owoców. Najlepiej jednak proporcje dobrać sobie indywidualnie i dostosować je do swojej codziennej diety. Należy jednak pamiętać, aby posiłek zawierał węglowodany, białka i warzywa/owoce (będące źródłem błonnika i witamin). W klasycznych japońskich zestawach jako źródło węglowodanów występuje ryż, natomiast białka ryby, mięso lub jajka.

 

Sztuka gotowania czy przygotowania

Japończycy kierują się zasadą, że posiłek musi być zdrowy. Wygląd estetyczny posiłku, zależy wyłącznie od osoby przygotowującej lunchbox. Możemy je podzielić na kilka rodzajów.

  • Kyaraben. Są to małe, jadalne dzieła sztuki. Na początku powstały jako sposób walki z niejadkami – kolorowe i zabawne bento miały zachęcić dzieci do jedzenia. Teraz jest to sprawa na tyle poważna, że istnieją liczne konkursy na skalę krajową oraz strony poświęcone wyłącznie kyaraben.
  • Oshoku bento, czyli proste, zdrowe bento, korzystające z sezonowych składników i czerpiące, między innymi, z tradycji kuchni shojin, czyli wegańskiej diety buddyjskich mnichów.
  • Makunochi bento. Kunsztowne potrawy jedzone w pudełkach z laki podczas formalnych okazji.
  • Kouraku bento, przygotowywane na pikniki i wypady poza miasto. Idealne chociażby na hanami.
  • Eki bento – z reguły skracane do ekiben – kupowane na stacjach kolejowych i przeznaczone do zjedzenia w pociągu.

 

Przepisy

Poniżej przedstawiam kilka przepisów, które można zrobić samodzielnie w domu, bądź akademiku.

 

Yasai yakitori

SKŁADNIKI (na około 15 sztuk):

  • 1 por
  • 1 duża papryka
  • 5 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 5 łyżek miodu
  • Kilka łyżek wody (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • Wykałaczki
  • Grill, patelnia grillowa lub piekarnik

Jeżeli korzystamy z piekarnika, nastawiamy go na opcję „grill” i nagrzewamy do 170-180 stopni. Kroimy por w krążki, paprykę w kwadraciki (około 2 cm x 2 cm). Nabijamy na wykałaczki. Uważamy, żeby por nam się nie rozpadł. Grillujemy przez kilka minut, czy to na grillu, patelni (dobrze nagrzanej!), czy też w piekarniku.

W międzyczasie mieszamy ze sobą sos sojowy i miód. Jeżeli sos jest zbyt intensywny w smaku, możemy go rozwodnić odrobiną wody lub zmodyfikować proporcje.Wyjmujemy szaszłyczki. Można je jeść od razu, same lub z sosem.

 

Zaru Soba

SKŁADNIKI (na dwie małe lub jedną dużą porcję):

  • około pół szklanki dashi (Ja użyłam dashi no moto, czyli wywaru instant)
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki mirin (słodkie wino ryżowe)
  • 1-2 łyżeczki cukru (3-4, jeżeli nie mamy mirin)
  • Garść katsuobushi (płatków z ryby bonito)
  • Około 200-300 g makaronu soba

Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. W innym garnku robimy sos: łączymy wszystkie  pozostałe składniki oprócz katsuobushi. Kiedy mikstura się zagotuje, wrzucamy płatki bonito i natychmiast odstawiamy z ognia. Mieszamy przez około 10 sekund, aż płatki zupełnie namokną. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Zarówno makaron, jak i sos powinny mieć temperaturę pokojową.

 

Tonkatsu – czyli schabowy po japońsku

SKŁADNIKI (na 2 porcje):

Kotlety:

  • 2 kotlety ze schabu
  • 1 jajko
  • Kilka łyżek mąki
  • Kilka łyżek panierki panko
  • Sól i pieprz do smaku

Sos:

  • 2 czubate łyżki ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego (najlepiej ciemnego)
  • 2,5 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki mirin
  • Około 0,5 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej)
  • 0,5 łyżki sosu ostrygowego (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • Olej do smażenia
  • Kilka liści kapusty pekińskiej (umyte, z wyciętą twardą białą częścią)

Odcinamy tłuszcz z kotletów, przykrywamy folią spożywczą/papierem do pieczenia i rozbijamy. Mięso następnie pieprzymy i solimy.

Przygotowujemy osobno: mąkę, rozbełtane jajko i panko.

W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do około 170-180 stopni. Kotlety najpierw maczamy w mące, potem w jajku, a na koniec w panko. Wkładamy do dobrze rozgrzanego oleju. Smażymy po mniej więcej 3 minuty z każdej strony. Wyciągamy kotlety i odsączamy przy pomocy ręcznika papierowego.

W miseczce łączymy składniki na sos, dobrze mieszamy. Liście kapusty szatkujemy.

Smacznego!

Podziel się z innymi!

Post Author: BIS AGH

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.