cieKRKawe: apartament z widokiem na Wawel

Który z mieszkańców Krakowa może wyobrazić sobie dziś, że Wawel przysłania jakaś budowla? „Apartamentem z widokiem na Wawel” może być teraz nazwane nawet mieszkanie usytuowane na wysokim piętrze bloku na Łagiewnikach. Jednak w XIX i XX wieku istniał budynek, z którego okien można było niemal dosięgnąć Wawelu ręką.

OLIWIA KOPCIK

 

Willa Rożnowskich, bo tak nazywał się sąsiadujący z zamkiem dom, została wybudowana w 1891 r. na tzw. Cyplu Dębnickim. Właściciele wyszli na mydle (Białym Jeleniu, na przykład) lepiej niż Zabłocki, dlatego też mogli pozwolić sobie na trwonienie pieniędzy. Przez wielu badaczy willa nazywana była kaprysem ekscentrycznych bogaczy. Budowa przeczyła wszystkim prawom logiki – budynek bezapelacyjnie psuł historyczny krajobraz miasta, stał na terenie, który cyklicznie nawiedzały powodzie, a dodatkowo jego obecność wywoływała zawirowania nurtu rzeki, przez co żegluga była tam bardzo niebezpieczna. Ale kto bogatemu zabroni?!

 

„Prawo budowlane!”, powiecie. Krakowskie prawo może i owszem. Jednak willa oficjalnie znajdowała się we wsi Dębniki, w której wciąż obowiązywało przestarzałe prawo z XVIII wieku. Rożnowscy znaleźli więc lukę i tak powstał neogotycki dom z czworoboczną wieżą, która wysokością przewyższała mury okalające Wawel.

 

Najbardziej z willą kojarzą się Ida i Edward Rożnowscy. To rodzeństwo, które w chwili otrzymania budynku w spadku, w 1904 r., miało zaledwie po kilka lat. Aby nie marnować potencjału budowli, ich matka zaczęła ją wynajmować. W pewnym momencie mieściła się tam nawet destylarnia wódki… W końcu władze uznały, że willa powinna zostać rozebrana. Sprawy sądowe między miastem a właścicielami trwały aż do 1920 roku. Jednak dopiero po powodzi w 1934 roku, zdecydowano o rozbiórce budynku, do której doszło ostatecznie cztery lata później.

 

Na terenie, gdzie wcześniej stała willa utworzono plażę Wawel. Mieszkańcy niestety nie cieszyli się długo miejscem do wypoczynku. W latach 60. wybudowano stopień wody Dąbie, a plaża zniknęła przez spiętrzoną przez niego wodą.

 

Podziel się z innymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.