5 studenckich potraw do 10zł

Czy będąc studentem mieszkającym w akademiku można jeść smacznie, zdrowo i przede wszystkim tanio? Oczywiście, że tak! Nawet wtedy, gdy nie mamy dostępu do piekarnika, miksera czy blendera, a jedynie do dwupalnikowej kuchenki, możemy wyczarować ciekawe dania.

ANNA OLEŚ

 

Sałatka za grosze

  • 35 g kaszy kuskus (12 zł/kg -> 42 gr)
  • 30 g groszku zielonego konserwowego (3,7zł/kg -> 11gr)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek  (35 zł/l  -> 35 gr)
  • ½ cebuli (1,6 zł/kg  -> 20 gr)
  • 100g cukinii (6 zł/kg -> 60 gr)
  • 25g czarnych oliwek marynowanych (9,6 zł/kg -> 24 gr)

Razem: 1,92 zł

Na pierwszy ogień sałatka z kaszy kuskus. Idealna jako przekąska między obiadem a kolacją. Kuskus przyrządzamy wg instrukcji na opakowaniu (zazwyczaj jest to zalanie wrzącą wodą i odstawienie na kilka minut  pod przykryciem). Na oliwie podsmażamy cebulę oraz pokrojoną w kostkę cukinię, oliwki kroimy w plasterki. Wszystkie składniki mieszamy razem i gotowe. Smaczne, szybkie i za mniej niż 2 złote za porcję! 🙂

Bombowa sałatka

  • ½ owocu granatu (8 zł/kg -> 4 zł)
  • 50 g miksu sałat (31,5zł/kg -> 1,58 zł)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (35 zł/l  -> 35 gr)
  • sok z połówki cytryny (7 zł/kg -> 55 gr)
  • 25 g płatków migdałowych (114 zł/kg ->2,85 zł)
  • 20 g sera typu „Feta” (10,67 zł/kg -> 22 gr)

Razem: 9,55 zł

 

Sałatka na kolację w wersji „na bogato”, z wybuchowym granatem. Bardzo delikatnie wyciągamy pestki z owocu, nie chcemy przecież  zachlapać całej kuchni. Ser typu „Feta” kroimy w kostkę. Na talerzu kładziemy miks sałat, potem ser i pestki granatu, na końcu posypujemy płatkami migdałowymi. Sok z połówki cytryny mieszamy z oliwą z oliwek i tak powstałym sosem polewamy sałatkę.

Białko dla studenta

  • 100 g piersi z kurczaka (15,4 zł/kg -> 1,54 zł)
  • 1 ząbek czosnku  (1,2 zł/główka -> 12gr)
  • 110 g jogurtu naturalnego (5,44 zł/kg -> 60 gr)
  • do smaku: tymianek suszony, curry w proszku, papryka mielona słodka, sól, pieprz
  • 50 g ryżu brązowego (7 zł/kg -> 35 gr)
  • 1 marchewka (60g) (1,85/kg -> 11 gr)
  • kilka rzodkiewek  (100 g) (1,3 zł/pęczek)
  • ½ ogórka świeżego (80 g) (2 zł/szt. -> 1zł)
  • 30 g miksu sałat (31,5 zł/kg -> 95 gr)
  • 1 łyżeczka (5 g) musztardy (9,5 zł/kg -> 5 gr)
  • 1 łyżka (10 g) pestek dyni (31,6 zł/kg -> 31 gr)

Razem: 6,33zł

I druga wersja piersi z kurczaka. Tym razem mięso marynujemy w jogurcie naturalnym z przyprawami i czosnkiem (odkładamy wcześniej łyżkę jogurtu do sosu do sałatki). Marchewkę ścieramy na tarce na wiórki (a jak nie mamy tarki, to kroimy w cienkie plasterki), ogórek i rzodkiewkę kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy razem, polewamy musztardą wymieszaną z odłożoną wcześniej łyżką jogurtu i posypujemy pestkami dyni. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.

Makaron zawsze dobry

  • 200 g szpinaku mrożonego (6,33 zł/kg -> 1,27 zł)
  • 30g jogurtu typu greckiego (5 zł/kg -> 15 gr)
  • 3 ząbki czosnku (1,2 zł/główka -> 36 gr)
  • 40 g sera typu „feta” (10,67 zł/kg -> 44 gr)
  • 80 g makaronu pełnoziarnistego wstążki (14,3 zł/kg -> 1,15 zł)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek   (35 zł/l  -> 18 gr)
  • 1 łyżka (10 g) pestek dyni (31,6 zł/kg -> 31 gr)

Razem: 3,86 zł

Masz ochotę na makaron? Nic trudnego! Gotujemy makaron (instrukcja na opakowaniu), a na patelni dusimy na oliwie szpinak z czosnkiem.  Gdy woda z patelni odparuje (przy mrożonym szpinaku może być jej sporo), dodajemy jogurt oraz pokrojony w kostkę ser typu „feta”. Doprawiamy pieprzem. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię, mieszamy ze szpinakowym sosem, nakładamy na talerz i posypujemy pestkami dyni.  Viva Italia, niech żyje makaronowe królestwo!

Co? Mięso!

  • 150 g piersi z kurczaka (15,4 zł/kg -> 2,31 zł)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (35 zł/l  -> 70 gr)
  • 1 ząbek czosnku  (1,2 zł/główka -> 12 gr)
  • 1 limonka (65 gr/szt.)
  • 75 g kaszy pęczak (4,35 zł/kg -> 33 gr)
  • 75 g czerwonej fasoli z puszki (6,45 zł/kg -> 48 gr)
  • ½ cebuli (1,6 zł/kg  -> 20 gr)
  • 1 łyżka (30 g) koncentratu pomidorowego 30% (13,6 zł/kg -> 41 gr)
  • ½ pomidora (100 g)  (6 zł/kg -> 60 gr)
  • do smaku: mielona słodka papryka, oregano suszone, tymianek suszony, chili w proszku, kmin rzymski, sól, pieprz

Razem: 5,80 zł

Poprzednie przepisy nie zawierały mięsa, które z reguły jest najdroższym elementem listy składników. Ten przepis jest „klasycznym” daniem obiadowym: kurczak, kasza po meksykańsku i salsa z pomidora. Pierś marynujemy w przyprawach (wszystkie oprócz kminu rzymskiego), czosnku oraz w soku z połówki limonki. Najlepiej marynować całą noc w lodówce, ale pół godziny przed smażeniem wystarczy. Jeśli mamy elektrycznego grilla, to świetnie, jeśli nie, to trudno i musimy usmażyć mięso na patelni. Kaszę pęczak gotujemy wg instrukcji. Na oliwie podsmażamy cebulę, po czym dodajemy do niej ugotowaną kaszę, czerwoną fasolę i koncentrat pomidorowy, doprawiamy kminem rzymskim oraz solą. Pomidora kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z połówki limonki. Można dodać do niego odrobinę świeżej kolendry, czerwonej cebuli i papryczki chili (ale nie jest to obowiązkowe).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.